NIEUWS  |  2 NOVEMBER 2021

Don't call us, whale call you! 

Don't call us, whale call you! 

Deze Kees Case staat dit keer in het teken van innovatie en toekomstperspectief. De technologische ontwikkelingen vliegen ons om de oren, maar zoals je hieronder kunt lezen, zwemmen ze ons ook tegemoet. 

De mensheid droomt er nog altijd van om te begrijpen wat dieren tegen elkaar zeggen. Artificial Intelligence (AI) zou dat binnenkort wel eens kunnen verwerkelijken. Op het gebied van walviscommunicatie zetten onderzoekers met behulp van AI al grote stappen in de goede richting.  

In diep en open water, 16 km uit de kust, was journalist James Nestor in 2011 getuige van individuen die op een enkele ademtocht 91 m afdaalden en redelijk onaangedaan weer aan de oppervlakte verschenen. "Ik ontdekte dat de mensheid nauwer verbonden is met de oceaan dan de meeste mensen zouden vermoeden". Nestor was hierdoor zo gefascineerd, dat hij uiteindelijk met walvissen ging freediven om meer over hen te weten te komen.  

Zooniverse startte in 2011 samen met Scientific American het Whale FM-project. Ze verzamelden meer dan 15.000 monsters van walvissen om te zien of computeranalyse iets zou kunnen ontcijferen over de verschillende populaties en de manieren waarop ze hun sonische repertoire gebruiken. "We wilden walviscommunicatie analyseren en profileren", legt Lior Shamir, hoofd AI-wetenschapper van Whale FM, uit. 

De AI die Shamir heeft ontworpen, had geen menselijke begeleiding bij het analyseren van deze audio. Hij wist alleen dat er verschillende soorten walvissen in de database bestonden. Ik vroeg de computer: "Wat kun je ons vertellen over de relaties tussen de sets audio samples die we hebben?" Nadat het programma 7 weken lang op 300 computerprocessors had gedraaid, produceerde de AI een geografische kaart, waarop de verschillende soorten walvissen afzonderlijk waren gegroepeerd.  

AI identificeerde en clusterde de walvissen op basis van waar ze op de wereld leven. Shamir en het Whale FM-team waren zeer verrast! Hun werk had bewezen dat er verschillende communicatiestijlen bestaan binnen elke soort. De walvissen praten echt met elkaar in verschillende dialecten. Uiteindelijk zullen we erachter komen wat ze zeggen.  

Machine learning is sindsdien alleen maar beter geworden in wat het doet. De ethische diepgang van dit bewijs zal de mensheid waarschijnlijk dwingen om opnieuw na te denken over de manier waarop we de natuurlijke wereld bedenken en behandelen. “Het feit dat walvissen een dialect oppikken, net als wij mensen, geeft ons een sociaal aspect. Het gaat verder dan taal, het gaat over het sociale gedrag van walvissen en de gelijkenis met hoe mensen zich gedragen. Ze lijken menselijker”, aldus Shamir.   

Geschreven door: Kees Doornenbal

Deel dit artikel:

Pas jij bij Buzzel?
Doe de check!

Op de hoogte blijven van de laatste trends en innovaties?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste tech tips, trends en nieuwtjes.

Buzzel B.V.

Hofplein 20
3032 AC ROTTERDAM